Zaterdag 5 augustus hopen we weer veel mensen te mogen verwelkomen op de Streekmarkt van 9 tot 3 uur, op het mooie Kerkplein rondom de Oude Blasius in Delden.

Veel verse, zomerse producten in deze tijd van het jaar. Volop vers fruit en (biologische ) groenten, vlees , kaas, wijn en bier. Kortom genoeg  keuze voor een heerlijke zomerse maaltijd, een picknick of een eenvoudig campinggerecht.

Ter inspiratie het recept voor een  frisse, zomerse komkommersoep, uitermate geschikt voor een warme zomerdag. En pittige lamsgehaktballetjes, ook lekker voor onderweg naar de vakantiebestemming.

Koude komkommersoep

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • 1 sjalot
  • 0.5 el traditionele olijfolie
  • 250 ml groentebouillon
  • 4 takjes verse munt
  • 2 el volle yoghurt

Snijd de komkommer over de lengte doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Snipper de sjalot. Verhit de olie in een pan en fruit het sjalotje. Voeg de komkommer en de bouillon toe en laat alles op een matig vuur 5 min. zacht koken. Breng op smaak met peper en zout. Neem de pan van het vuur. Hak de helft van de munt fijn en voeg deze toe.

Pureer het geheel met de staafmixer of keukenmachine, meng de yoghurt erdoor en laat de soep in ca. 3 uur in de koelkast koud worden. Serveer de soep in glaasjes en garneer met de rest van de munt.

Bron: allerhande AH

 

Pittige lamsgehaktballetjes 

Ingrediënten

  • 500 gram lamsgehakt
  • 1 kleine ui
  • flinke handvol verse platte peterselie
  • 1 tomaat
  • Versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • ½ – 1 tl chilivlokken
  • ½ tl gedroogde tijm
  • ½ tl gedroogde munt
  • ½ tl komijnpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 ei
  • 2 el paneermeel
  • ½ el tomatenpuree
  • Olijfolie om in te bakken.

 

Maak de ui, de peterselie en de tomaat schoon en snijd in hele kleine stukjes.
Kneed dit met alle andere ingrediënten door het gehakt tot een homogeen geheel.
Laat het mengsel een uur rusten in de koelkast. Vorm er dan met vochtige handen mooie, kleine gehaktballetjes van.
Braadt deze aan in een braadpan met olijfolie en laat sudderen tot ze gaar zijn.
Je kunt ze ook bakken in de oven. Leg de balletjes dan in een met bakpapier beklede ovenschaal en bak ze een kwartier op 220 graden.

Lekker met een sausje van Griekse yoghurt, fijngesneden komkommer en verse munt.

Bron: Landleven